Biyoteknoloji Laboratuvarından Doktora Öğrencilerine tecrübe ve pratik

Üniversitemiz ALUM (Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi) bünyesinde 2019 yılı itibariyle Biyoteknoloji Ar-Ge çalışmalarının ilk defa başladığı Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda Ziraat Fakültesi Doktora ve Yüksek Lisans öğrencilerine Dr. Öğr. Üyesi Kaan HÜRKAN ve Dr. Öğr. Üyesi Adnan AYDIN tarafından tecrübenin yanı sıra pratik de kazandırılıyor.

Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Kaan HÜRKAN ve Doç. Dr. Arzu ÜNAL’a ait Ticari Kayısı Çeşitlerinde Yeni Bir Genetik Doğrulama Yaklaşımı: Yüksek Çözünürlüklü Erime (High Resolution Melting veya HRM) Yöntemi”  ve Dr. Öğr. Üyesi Adnan AYDIN'a ait "Iğdır koşullarında Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisinin adaptasyon çalışmaları ve moleküler karakterizasyonu üzerine bir araştırma" başlıklı projeler kapsamında ilk defa DNA seviyesinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu amaçla Biyoteknoloji Laboratuvarındaki tüm cihazlar ilk defa tam kapasite ile kullanılıyor.

Proje için gereken genetik materyaller TAGEM Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden sağlanmaya devam ediliyor.

Proje kapsamında HRM Teknolojisi ile kayısı çeşitlerinin ayırt edilmesi ilk defa üniversitemiz ALUM Biyoteknoloji Laboratuvarında gerçekleştirilecek olup, bu çalışma dünya literatüründe bir ilk olacaktır. Proje sonunda Iğdır Üniversitesi Biyoteknoloji Laboratuvarı, ticari kayısı çeşitlerini HRM yöntemi ile belirleyebilme kapasite ve yetkisi ile kayısı ürünlerinde gıda doğrulama protokolüne sahip olacaktır.

DNA barkodlama, RNA düzeyinde bitkilerde gen anlatımı, Endüstriyel Biyoteknoloji ve Enzimoloji alanında Biyoteknolojinin temel tekniklerinin kullanılacağı Ar-Ge çalışmaları Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Öğretim Üyeleri tarafından yürütülmeye devam edilmekte olup, söz konusu projeler TÜBİTAK, Bakanlık ve SANTEZ Bilimsel Araştırma Projeleri için veri oluşturma niteliğindedir.

  • Yayımlama Tarihi: 10 Aralık,2019
Görüntülenme Sayısı: 424