Fakültemiz TÜBİTAK 1001 Projesi ile Bir Başarıya Daha İmza Attı


‘‘Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Değerlendirilebilecek Bazı Halofit Türlerin Fenolojik Dönemlerine Göre Verim ve Yem Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi’’ başlıklı proje kabul edildi.


Hayvancılıkta kaba yem önemli bir girdi olup, karlı bir hayvancılık için günlük gereksinim duyulan yemin ucuza temin edilmesi gerekmektedir. Ancak Iğdır ilinde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir kaba yem açığı bulunmakta ve bu açık da bilinen yem bitkisi türleriyle karşılanamamaktadır. Bu nedenle hayvan beslemede gereksinim duyulan kaliteli kaba yem açığının kapatılmasında bilinen yem bitkisi türleri dışında tuzlu ve kurak koşullarda doğal olarak yetişebilen halofit türler önemli bir avantaj olarak görülmüşlerdir. Ancak bu türlerin kaba yem kaynağı olarak önemli olduğunu söyleyebilmek için birim alanda ürettiği yem miktarının ve türlerin rasyonlarda yer alması halinde hayvanlarının yaşamlarını sürdürmeleri ve kendilerinden beklenen ürünleri alabilmek için günlük gereksinim duydukları besin maddelerini karşılayıp karşılayamadıklarının da bilinmiş olması gerekir.

Bu amaçla yürütücülüğünü Prof. Dr. Süleyman TEMEL’in üstlendiği, Prof. Dr. Bilal KESKİN, Doç. Dr. Ali İhsan ATALAY, Arş. Gör. Dr. Seda AKBAY TOHUMCU’nun araştırmacı olarak, Prof. Dr. İbrahim DEMİRAŞ ve Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ’ın danışman olarak yer aldığı TÜBİTAK 1001 projesi hazırlanmıştır. TÜBİTAK tarafından yapılan bilimsel değerlendirme sonucu ‘‘Alternatif Kaba Yem Kaynağı Olarak Değerlendirilebilecek Bazı Halofit Türlerin Fenolojik Dönemlerine Göre Verim ve Yem Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi’’ başlıklı proje kabul edilmiştir.


Proje sahibi hocalarımızdan bir kare.
Ziraat Fakültemiz öğrencileri ile teknik gezi yapıldı.